Burgery z buraków i komosy ryżowej

Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je!
Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się.
Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe...

Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata jest również w tłuszcze nienasycone (kwas linolenowy, oleinowy i linolowy), których spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Natomiast buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Są źródłem m.in. potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin C i A. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć ciśnienie oraz poziom złego cholesterolu, zapobiegają anemii, wzmacniają odporność, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.





Składniki:
  • 3 nieduże buraki
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Komosę ryżową płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1:2 (1 szklanka komosy na 2 szklanki wody), solimy i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 min., aż komosa wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Lekko studzimy.

Buraki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy nożem lub w malakserze. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. 

W misce mieszamy: starce buraki, ugotowaną komosę ryżową, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną cebulę, sól, pieprz i nasiona słonecznika. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i wyrabiamy jak mielone. 
Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez 20-25 min.








Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny