Udka po tajsku

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak przygotowane udka mają oryginalny smak oraz aromat - znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków: ostrego, kwaśnego i słodkiego. Poza tym są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu.


Udka z kurczaka po tajsku

Składniki:
  • 8 udek
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 3-4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • szczypta chili
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki sezamu



Wykonanie:

Marynata:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W rondelku łączymy ze sobą olej z sosem sojowym. Dodajemy sok z limonki, miód, przeciśnięty czosnek, starty imbir oraz mieloną papryczkę chili. Na końcu dodajemy mąkę kukurydzianką i rozprowadzamy ją w marynacie tak, aby nie było grudek. Rondelek stawiamy na ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż marynata zgęstnieje. Studzimy.

Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią oblepione. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.


Następnego dnia udka wyciągamy z lodówki i układamy w naczyniu żaroodporny. Odstawiamy na około godzinę, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 min., pod przykryciem.
Po 30 min. odkrywamy naczynie żaroodporne, a udka obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze kolejne 30-35 min. już bez przykrywania. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, aby skórka się zrumieniła.


Udka w wersji azjatyckiej

Udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka po tajsku

Pieczone udka w sezamie


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny