Spaghetti z pesto z buraków

Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze i lekko słodkawym smaku.
Słodki smak buraków przełamany jest wyrazistym smakiem sera cheddar oraz ostrym smakiem czosnku. Całość dopełniają ziarna słonecznika. Takie pesto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe!


Pesto z buraków

Składniki:

Pesto:
  • 2 duże buraki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g twardego sera, np. cheddar
  • 3-4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ziarna słonecznika
  • twardy ser żółty, np. cheddar


Wykonanie:

Pesto:
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 min., do momentu aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry. Do malaksera/blendera wrzucamy buraki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz oliwę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, ser starty na tarce oraz ziarna słonecznika i dalej blendujemy. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na durszlaku i przenosimy do garnka w którym się gotował. Dodajemy przygotowane pesto buraczkowe i dokładnie mieszamy.
Makaron wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy po wierzchu ziarnami słonecznika, startym serem (na tarce o drobnych oczkach) oraz posiekanym szczypiorkiem.


Buraczane pesto


Pesto z pieczonych buraków


Pesto buraczane z makaronem


Pesto z buraków z makaronem

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny