Nutella drink

Koktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie koktajle mogą dodatkowo dosłodzić go miodem.
Koktajl jest nie tylko pyszny, ale również pożywny, a to za sprawą orzechów laskowych, które posiadają liczne właściwości zdrowotne i bogate są w składniki odżywcze, m.in: potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, NNKT czy błonnik. Dodatkowo magnez i potas znajdziemy także w czekoladzie gorzkiej oraz kakao, dlatego warto sięgać po niego w okresie stresu i zmęczenia psychicznego. Poza tym, szklaneczka koktajlu doda energii, poprawi koncentrację i pamięć oraz wzmocni serce.


Koktajl mleczny

Składniki:
(2 porcje)
  • 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)


Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min., aż zbrązowieją, a skórka zacznie pękać. Następnie orzechy przekładamy na papierowe ręczniczki i pocieramy je, aby odeszła skórka. Jeśli na niektórych orzechach zostanie trochę skórki, to nic się nie stanie.

Czekoladę gorzką razem z 2-3 łyżkami mleka zagęszczonego rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

Do kielicha blendera wrzucamy orzechy laskowe, wlewamy pozostałe mleko zagęszczone i dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz kakao. Blendujemy, aż orzechy będą miałkie. Próbujemy koktajl i jak jest za mało słodki to dodajemy miodu i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do szklanek.


Koktajl czekoladowo-orzechowy


Koktajl nutella


Koktajl z orzechami na mleku


Mleczny koktajl czekoladowo-orzechowy



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny