Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.



Składniki:
  • 6 śledzi solonych
  • 1 duża cebula
  • 2 jabłka
  • 200 g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • 2 szklanki mleka



Wykonanie:

Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Najlepsze są na drugi dzień. 


  


Komentarze

  1. Ze śledziami to zawsze jest tak, że albo je się kocha, albo nienawidzi. W twoim wydaniu wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. to moje ulubione śledzie, dodaję jeszcze grzybki i korniszony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie. Śmietana powinna być słodka czy kwaśna ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny