Biszkoptowa rolada makowa

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! 
Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt przed wysychaniem. Najlepsza rolada jest z domową masą makową, ale jeżeli chcemy jeszcze bardziej uprościć sobie pracę możemy użyć gotowej masy makowej. 


Biszkoptowa rolada


Składniki:

Rolada:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 250 g maku
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej)
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe


Wykonanie:

Masa makowa:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez 15-20 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie.
Bakalie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak oraz bakalie i podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie ok. 37 x 43 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka.
Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę makową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.

Polewa:
Czekoladę topimy razem z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. 

Roladę rozwijamy z foli spożywczej i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Przed podaniem kroimy w plastry.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.


Rolada makowa
  
Rolada makowa z biszkoptu
  
Biszkoptowa rolada makowa

Rolada z makiem
  
Rolada z biszkoptu z masą makową

Biszkoptowa rolada z masą makową


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny