Śledzie po cygańsku

Pyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki układamy warstwowo w słoiku i na końcu polewamy sosem. Tak przygotowana sałatka śledziowa jest wyrazista w smaku z lekką nutą słodyczy. Najlepsza jest po 2-3 dniach, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Idealna propozycja na świąteczny stół...




Składniki:
  • 6 filetów śledziowych solonych
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
Sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • szczypta pieprzu
Dodatkowo:
  • 500 ml mleka



Wykonanie:

Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.Osuszamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.

Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu.

W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki i ogórków konserwowych oraz sosu, do momentu, aż zapełnimy cały słoik. Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
Przechowujemy w lodówce.








Komentarze

  1. Tak chyba jeszcze nie jadłam, zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śledziki, moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja przepysznie. Wyprobuje na swieta. Jeszcze tylko jedno pytanko. Mam wiaderko matjasow bez skory solonych. Czy wystarczy sledzie tylko oplukac i zalac mlekiem czy lepiej najpierw je wymoczyc zmieniajac co jakis czas wode a pozniej zalac mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i zalać mlekiem :)
      Życzę smacznego!

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny