Babka bożonarodzeniowa

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni.
Moja babka bożonarodzeniowa może nie jest tak puchata jak ta włoska, ale jest mięciutka i rośnie wysoka, a dodatkowo jest bogato nadziana słodkimi bakaliami. Smakuje wspaniale! Idealnie sprawdzi się jako świąteczny wypiek...





Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • starta skórka z 1 cytryny
Lukier:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Dekoracja:
  • skórki kandyzowane



Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.

Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 min. Studzimy.


Lukier:
Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Gotowym lukrem polewamy upieczoną babkę i dekorujemy kandyzowanymi skórkami.













Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny