Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu!
Polecają się na Sylwestra...


Roladki z tortilli


Składniki:
  • 2 placki tortilli
  • ok. 200 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 g serka śmietankowego kanapkowego
  • 7-8 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • około 1 litr bulionu warzywnego (lub 1 kostka warzywna ekologiczna)


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy bulion (lub 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną).
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. 
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na drobne kawałki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kawałki kurczaka, cebulę, ziarna słonecznika oraz połowę suszonych pomidory przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. 

Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce. 
Możemy też wbić wykałaczkę w każdą roladkę.

Przekąski z tortilli

Roladki z gotowanym kurczakiem
  
Tortilla z gotowanym kurczakiem
  
Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem

Tortilla roladki
  
Nadziewana tortilla

Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny