Odrywana pizza balls

Pizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić!
Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania.
Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin....


Odrywana pizza


Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g szynki
  • 100 g tartej mozzarelli
  • zioła prowansalskie
Dodatkowo:
  • ok. 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Ciasto:
W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż rozczyn zrobi się pienisty.

W misce mąkę mieszamy z solą i ziołami prowansalskimi, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki i układamy je obok siebie w tortownicy o średnicy około 18-20 cm. Tortownicy zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 min.

Rada:
Zamiast 8 dużych bułeczek można uformować większą ilość mniejszych bułeczek (np. 10-12 szt.), wtedy potrzebna będzie tortownica o większej średnicy.


Dodatki:
Ser oraz szynkę kroimy w drobna kostkę.
Natkę pietruszki myjemy,osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy.


Pizza:
Upieczone bułeczki kroimy na pół, jak biszkopt.
Na dolnej części rozsmarowujemy przecier pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie układamy pokrojony ser żółty, na niego kawałki szynki i posypujemy tartą mozzarellą. Całość przykrywamy górą częścią bułeczek. Wierzch smarujemy roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Aby wierzch za bardzo się nie spiekł może po około 10 min. przykryć tortownicę folią aluminiową.
Podajemy z ketchupem lub ulubionymi sosami.


Odrywana pizza
  
Pizza balls
  
Ciasto na pizzę
  
Pizza
  
Przekąski

Pizza z szynką i serem
  
Pizza balls
  
Odrywana pizza balls
  
Oryginalna pizza


Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny