Odrywany chlebek bąbelkowy

Pyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym nawet solo. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek.


Odrywany chlebek


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • ok. 70 g masła + do natłuszczenia formy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g tartej mozzarelli



Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy.

Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże, okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę.
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.


Odrywany chlebek bąbelkowy
  
Chlebek bąbelkowy
  
Odrywany chlebek drożdżowy

Odrywany chlebek z masłem czosnkowym
  
Chlebek bąbelkowy drożdżowy
  
Chlebek bąbelkowy z masłem czosnkowym
  
Odrywany chlebek bąbelkowy z mozzarellą

Odrywany chlebek bąbelkowy z masłem czosnkowym
  
Odrywany chlebek bąbelkowy

Komentarze

  1. do tego jakiś dobry dip i świetna propozycja na Sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Przepis chętnie przygarnę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci .Czy makę pszenną można zastąpić mąką żytnią albo orkiszową .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę że można spokojnie zamienić na inną mąkę - żytnia lub orkiszowa

      Usuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny