Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż zaliczana jest do najpopularniejszych fast foodów. W Turcji najczęściej można spotkać dwie wersje tego dania - jedna zawiera cebulę, a druga - czosnek, jako dodatek do farszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmacun przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmacun podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki.
Smakuje rewelacyjnie!





















* Wpis sponsorowany

Komentarze

  1. bardzo lubię!!! Ale mi apetytu zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam w tureckiej części Cypru, ale nie spotkałam na swojej drodze tej pizzy. Wygląda znakomicie! Zapisałam sobie przepis "na zaś" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że jest coś takiego, jak turecka pizza ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny