środa, października 09, 2019

BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY)

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie...
Smakuje znakomicie i naprawdę trzeba się powstrzymywać, aby nie zjeść całej blaszki na raz 😉




Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (bez glutenu)
  • 1/2 szklanki miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 2 jabłka
  • szczypta soli


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy miód/syrop z agawy i miksujemy jeszcze około 2 min. Na końcu dodajemy żółtka i miksujemy krótko, do połączenia składników.
W oddzielnej misce mieszamy składniki suche: budyń śmietankowy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta przygotowanego w blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.






  

2 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger