Dyniowa drożdżówka z kruszonką

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. 
Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest za słodkie, więc idealnie pasuje do niego kubek gorącej czekolady lub kakao. Można je również podać posmarowane dżemem lub miodem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek...
Drożdżówka smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia 😉



Dyniowa drożdżówka



Składniki:
  • ok. 350 g dyni (ważonej ze skórką)
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 białko



Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy.
Kawałki dyni przenosimy do wysokiego naczynia, dodajemy 2-3 łyżki mleka i blendujemy na gładkie puree.

Pozostałe mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Następnie ciasto przenosimy do formy (wymiary 21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min.

Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.

Gdy ciasto wyrośnie, jego wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.


Dyniowe ciasto drożdżowe z kruszonką


Dyniowe ciasto drożdżowe


Drożdżówka z puree z dyni


Ciasto drożdżowe z dynią


Dyniowe ciasto drożdżowe



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny