środa, października 23, 2019

PIECZONY PLACEK Z SOSEM GRZYBOWYM

Placek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich. Za to jest pyszny i tani!
Zamiast małych placków ziemniaczanych smażonych na oleju, pieczemy jeden duży w piekarniku, przez to nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny. 
Z grzybów (prawdziwków, podgrzybków, maślaków) zbieranych osobiście przygotowujemy sos z dodatkiem cebuli oraz czosnku, na bazie śmietanki. 
Są dwie szkoły przygotowywania sosu ze świeżych grzybów. Pierwsza mówi, aby grzyby przed smażeniem wstępnie obgotować w wodzie, dzięki temu pozbędą się one toksyn i szkodliwych substancji, a także danie będzie łatwiej strawne.
Natomiast druga szkoła mówi, że oczyszczone grzyby bezpośrednio smażymy na tłuszczu, dzięki temu sos jest bardziej aromatyczny i ma intensywniejszy smak.
Większość osób stosuję szkołę numer dwa, ja natomiast zawsze grzyby wstępnie obgotowuje - nauczyła mnie tak mama i babcia, dzięki temu wiem, że sos będzie bezpieczny dla naszego zdrowia. 
Wybór metody przygotowania sosu pozostawiam Wam...



Składniki:

Placek:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Sos:
  • 500 g świeżych grzybów 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 ml bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju



Wykonanie:

Placek:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy ją. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-40 min., aż będzie złocisty.

Sos:
Grzyby dokładnie oczyszczamy, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Osuszamy. Większe kapelusze kroimy w ćwiartki, mniejsze na pół, a nóżki kroimy w plasterki. 
I teraz do wyboru mamy dwie opcje: obgotowujemy grzyby przed smażeniem lub od razu smażymy.

Obgotowywanie: 
Grzyby zalewamy zimną, osoloną wodą i zagotowujemy. Ściągamy pianę i gotujemy przez około 15 min., następnie odcedzamy, a wodę wylewamy.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebule oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone (obgotowane) grzyby. Smażymy przez około 5 min. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 10-15 min. (jeśli grzyby są obgotowane to krócej).
Na końcu dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min.

Upieczony placek ziemniaczany kroimy na kawałki i podajemy polany sosem grzybowym.
Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger