Zapiekana owsianka szarlotkowa

Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku...
Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest równie dobra. Smakuje jak pyszny deser!


Zapiekana owsianka


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jabłko



Wykonanie:

Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy miód, cynamon i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by płatki spęczniały. Na końcu dodajemy starte jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.


Zapiekana owsianka


Pieczona owsianka szarlotkowa


Pieczona owsianka


Zapiekana owsianka z jabłkiem


Owsianka


Owsianka z piekarnika


Pieczona owsianka


Szarlotkowa owsianka z piekarnika


Szarlotkowa owsianka


Pieczona owsianka z jabłkiem



Komentarze

  1. Ależ to musi aromatycznie pachnieć:D
    Zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny