Pieczone roladki indycze z pieczarkami

Roladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa.
Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny. Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne.
Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉





Składniki:
  • ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g) 
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki stracą jędrność i puszczą wodę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Studzimy.

Polędwiczki nacinamy wzdłuż na pół (nie docinamy do końca), rozkładamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdy płat mięsa wykładamy około 1/3 porcji farszu pieczarkowego i rozprowadzamy go po całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami.
Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.
Przed podaniem kroimy w plastry. 


Rada:

Moje roladki piekłam w piekarniku Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z z funkcją pary, dzięki temu w piekarniku panowała odpowiednia wilgotność i mięso nie przesuszyło się.
Dodatkowo użyłam termosondy, aby przez cały czas kontrolować proces pieczenia mięsa.
Więcej na temat piekarnika ⇨ klik

Inne rozwiązanie to... Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą lub/i do naczynia z roladkami wlewamy niewielką ilość bulionu, aby powietrze w piekarniku nie było za suche.










* Wpis powstał we współpracy z Electrolux











Komentarze

  1. wyglądaja apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z której funkcji pary Pani koszystala? I jaka była docelowa temperatura mięsa w środku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso w środku powinno mieć temperaturę 80-85 stopni.
      U mnie w piekarniku jest tylko jedna funkcja pary :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny