Brownie z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Zdrowsza odsłona brownie...a w sumie to sernikobrownie z masłem orzechowym i to bez pieczenia! Dodatkowo ciasto to jest bezglutenowe i bez dodatku dodatkowego cukru białego (bo cukier i tak znajduje się w gorzkiej czekoladzie) oraz mąki. Słodzone jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym, a góra to kremowa, sernikowa warstwa mocno orzechowa.
Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i robi się je w ekspresowym tempie, niestety też w takim samym tempie znika 😉

P.S. Pamiętajmy, aby wybierać masło orzechowe dobrej jakości - bez żadnych dodatków, w tym bez dodatku cukru i soli oraz czekoladę gorzką z dobrym składem - bez oleju palmowego i emulgatora E476.



Składniki:

Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70 %
  • 5-6 łyżek dowolnego mleka
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2 banany
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych
Górna warstwa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • 30 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:

Brownie:
Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Płatki gryczane mielimy na miałko, jak na mąkę.
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i blendujemy na papkę. Do bananów dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie łączymy za pomocą blendera. Na końcu dodajemy kakao oraz zmielone płatki gryczane i mieszamy łyżką. 
Masę wykładamy do blaszki (ok. 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

Górna warstwa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy masło orzechowe. Całość łączymy za pomocą blendera. Gotową masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód brownie. 
Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy polewą czekoladową.
Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz.
Przechowujemy w lodówce.



  






Komentarze

  1. Brownie na wypasie! Uwielbiam masło orzechowe :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny