Rolada bounty (bez pieczenia)

Bounty... czyli połączenie czekolady i kokosu... w wersji rolady bez pieczenia. Dodatkowo jest to zdrowsza wersja Bounty, gdyż nie zawiera ona białej mąki, dodatku cukru i jest bezglutenowa oraz wegańska. Czego chcieć więcej! 
Słodzona jest bananem oraz syropem daktylowym (można go zastąpić syropem z agawy lub miodem), a zamiennikiem białej mąki jest mąka kokosowa, którą można spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉
Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia. 



Składniki:
Polewa:
  • 50 g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • garść wiórek kokosowych


Wykonanie:

Nadzienie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do miski dodajemy śmietankę kokosową z mleczka kokosowego (stałą część mleczka kokosowego, a wodę pozostawiamy) oraz 2 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy lub miodu i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

Ciasto:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pastą kokosową oraz olejem kokosowym.
Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na papkę.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy z kakao. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, rozgniecionego banana oraz około 1/2 szklanki wody z mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek.

Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry.
Przechowujemy w lodówce.  


















* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis





Komentarze

  1. Wszystko, co kocham ze słodyczy na jednym zdjęciu. Wygląda przepysznie, trzeba wypróbować. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wyglada cudownie :) Uwielbiam połączenie kokosa z czekoladą!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda i super, że bez pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje.
    Ciekawy przepis...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow i pomyśleć, że jest bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny