Krem z batata i dyni

Prosta zupa krem z kilku składników... a w roli głównej batat i dynia. Gotowa w 20 minut! Gęsta i pożywna zupa o słodkawym smaku z delikatną nutą ostrości. Idealna na jesienne dni, gdyż potrafi porządnie rozgrzać organizm od wewnątrz.
Jeśli ma być to zupka dla dzieci rezygnujemy wtedy z papryczki chili, a imbiru dodajemy tylko szczyptę. Z pewnością przypadnie ona do gustu niejednemu dziecku, ze względu na słodki smak, który zawdzięcza ona batatowi.
Można ją podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami, a także prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika....



Składniki:
  • 1 duży batat
  • ok. 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 litr bulionu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta papryki chili
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy batata oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, papryką chili i sokiem z cytryny. Zagotowujemy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.













Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny