PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO

Pyszne placuszki kolacyjne dla ca艂ej rodziny... cebulowe wykonane z serka wiejskiego zwanego "styropianem" 馃槈 Gotowe w dos艂ownie 15 minut! Maj膮 cudowny aromat i s艂odkawy smak, kt贸ry zawdzi臋czaj膮 cebuli. W 艣rodku s膮 bardzo delikatne i kremowe. Doprawione odrobin膮 chili oraz zio艂ami smakuj膮 wy艣mienicie. Oczywi艣cie nie wspomnia艂am, 偶e trzeba by膰 amatorem cebuli 馃槣 艢wietnie pasuj膮 do nich sosy na bazie jogurtu, jak np. zio艂owy czy czosnkowy.


Sk艂adniki:
  • 3 ma艂e cebule
  • 2 jajka
  • 2 op. serka wiejskiego
  • 1 z膮bek czosnku
  • 5-6 艂y偶ek m膮ki
  • szczypta papryki chili
  • 1 艂y偶eczka bazylii
  • 1 艂y偶eczka oregano
  • s贸l, pieprz
  • olej do sma偶enia

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostk臋. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prask臋.
Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek. Bia艂ka ubijamy mikserem ze szczypt膮 soli na sztywn膮 pian臋. 
呕贸艂tka mieszamy z serkiem wiejskim (serek dajemy razem ze 艣mietank膮). Dodajemy m膮k臋, papryk臋 chili, bazyli臋, oregano, s贸l i pieprz. Mieszamy. Nast臋pnie wrzucamy pokrojon膮 cebul臋 oraz przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Dok艂adnie mieszamy. Na ko艅cu dodajemy porcjami ubit膮 pian臋 z bia艂ek i delikatnie wszystko 艂膮czymy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomoc膮 艂y偶ki wyk艂adamy porcje masy, tworz膮c ma艂e placki. Sma偶ymy z obu stron na z艂ocisty kolor. Gotowe placki ods膮czamy z nadmiaru t艂uszczu na papierowych r臋cznikach. Podajemy na ciep艂o.
艢wietnie smakuj膮 z sosami, np. zio艂owym lub czosnkowym.







Komentarze

  1. Niesamowicie apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego :) Musz臋 spr贸bowa膰 Twojej wersji :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  3. Ile placuszk贸w wychodzi z tej porcji

    OdpowiedzUsu艅
  4. takie placuszki to ja lubi臋, robi臋 te偶 podobne z kefiru, jogurtu, kwa艣nego mleka :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Do艣膰 cz臋sto robimy placki z serka wiejskiego ale tylko na s艂odko :D Dlatego musimy spr贸bowa膰 takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny