Krokiety pieczarkowe z wafli

Kolejne moje podejście do krokietów w wersji uproszczonej... czyli zwijanych z wafli tortowych zamiast naleśników. Dzięki temu oszczędzamy czas, gdyż nie musimy stać i smażyć naleśników.
Jakiś czas temu robiłam krokiety ruskie z wafli i tak nam posmakowała ta wersja krokietów, że i tym razem postanowiłam wykorzystać ten patent 😉 Poza tym, te krokiety przygotowuje się tak szybko, że możemy je wykonać kiedy tylko najdzie nas ochota - wystarczy tylko przygotować swój ulubiony farsz, no i mieć wafle tortowe w domu...
Wystarczy parę zwykłych składników, aby w kilka chwil wyczarować niebanalny obiad, który zadziwi Twoich domowników.
Tym razem u mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu...



Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek.
Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.




  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny