ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI

Na co dzień gotuję raczej proste i szybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉





Składniki:
(na 6 szt.)
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • 150 g serka śmietankowego
  • 4-5 pomidorów suszonych z oleju
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
Panierka:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 łyżki czarnego sezamu

Wykonanie:

Nadzienie:
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Roladki: 
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała.
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części.
Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta i lekko rozklepując. Na środku rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy roladki, pomagając sobie folią. Następnie zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na około 30 min. 
Na talerzu mieszamy bułkę tartą z czarnym sezamem.
Po tym czasie, roladki delikatnie rozwijamy z folii spożywczej i obtaczamy w panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podjemy z ziemniakami i surówką.
















Komentarze

  1. Prezentują się bardzo apetycznie aż ślinka cieknie. Ja lubię dodawać do wnętrza rolad zawsze pieczarki i paprykę. Niektórym się może wydać to niezbyt dobre.. ja natomiast to uwielbiam. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadziewać można czym się chce wedle upodobań i gustu ;)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne, podoba mi się sezam na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na panierkę. Przemawia do mnie to mięso

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł na panierkę rzeczywiście ciekawy ale cały przepis wydaje się bardzo udany a efekt wykonania smaczny. Chyba dziś wypróbuję przepis na pyszną kolację

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na kreatywny obiad dzisiejszego dnia i proszę! Z orzechami? Ciekawe jak smakuje. No cóż.. lecę po zakupy i się przekonamy. Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny dodatek orzechów do środka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego farszu jeszcze nie widziałam, zazwyczaj wszyscy dają sam serek, pora, selera, ale nie spotkałam się jeszcze z pomidorami i orzechami :D Muszę je przygotować w wolnej chwili bo jestem ciekawa tego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mi do głowy wleciał taki pomysł :D
      Polecam spróbować to połączenie, jest bardzo smaczne

      Usuń
  8. Ja bym chętnie wypróbowała wersję tych roladek z pieczarkami i papryką. Jakoś serek do mnie tutaj nie za bardzo przemawia ale przepis super i sobie go zapiszę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm.. wyglądają bardzo smakowicie. Uwielbiam różnego rodzaju rolady szczególnie na niedzielny, pyszny obiad. Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam na 100% ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny