CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM BANANOWYM

Znane i lubiane przez wszystkich ciasto marchewkowe, ale troch臋 w innej ods艂onie... z kremem bananowym 馃崒馃崒馃崒
Ciasto to nie by艂o planowane, ale zalega艂y mi w domu marchewki i banany, aby si臋 nie zmarnowa艂y musia艂am co艣 wymy艣li膰. Najlepszym sposobem na wykorzystanie marchewki to w艂a艣nie ciasto marchewkowe, a krem bananowy to by艂a czysta improwizacja. Musz臋 przyzna膰, 偶e to po艂膮czenie korzennego ciasta marchewkowego ze s艂odkim kremem bananowym komponuj臋 si臋 na prawd臋 dobrze... 馃構




Sk艂adniki:
  • 1 i 3/4 szklanki m膮ki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • 1 艂y偶eczka kardamonu
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
  • 1 艂y偶ka wi贸rk贸w kokosowych
Krem:
  • 250 ml 艣mietany krem贸wki
  • 2 banany + kilka plasterk贸w do dekoracji
  • 2 艂y偶ki cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka 偶elatyny
  • gar艣膰 p艂atk贸w migda艂owych
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Wykonanie:

Marchewk臋 obieramy, myjemy i 艣cieramy na tarce o ma艂ych oczkach. W misce 艂膮czymy m膮k臋 przesian膮 przez sito, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, sod臋 oczyszczon膮 oraz wi贸rki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem za pomoc膮 miksera na g艂adk膮, puszyst膮 mas臋. Nie przerywaj膮c ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a nast臋pnie wsypujemy m膮k臋 wymieszan膮 ze sk艂adnikami opisanymi wy偶ej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ko艅cu wrzucamy marchewk臋 i mieszamy wszystko za pomoc膮 艂y偶ki. Ciasto przek艂adamy do formy wysmarowanej t艂uszczem i wysypanej m膮k膮 (艣rednica oko艂o 24 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 40-50 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto stygnie mo偶emy przyst膮pi膰 do przygotowania kremu.


Krem:
呕elatyn臋 rozpuszczamy w ma艂ej ilo艣ci gor膮cej wody i studzimy. Banany kroimy w cienkie plasterki i rozgniatamy widelcem. Uzyskan膮 papk臋 bananow膮 mieszamy z wystudzon膮 偶elatyn膮. 
Do miski wlewamy 艣mietan臋 krem贸wk臋, dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywn膮 mas臋. Nast臋pnie porcjami dodajemy banany wymieszane z 偶elatyn膮. Na ko艅cu wrzucamy gar艣膰 migda艂owych p艂atk贸w, ca艂y czas miksuj膮c. Czekolad臋 艣cieramy na tarce o du偶ych oczkach.
Gdy ciasto wystygnie przecinamy go na p贸艂 i lekko 艣cinamy wierzch. Na sp贸d ciasta wyk艂adamy wi臋ksz膮 cz臋艣膰 kremu, posypujemy start膮 czekolad膮 i przykrywamy g贸rn膮 cz臋艣ci膮 ciasta. Wierzch i boki r贸wnie偶 smarujemy kremem. Ca艂o艣膰 posypujemy start膮 czekolad膮 i przyozdabiamy plasterkami banan贸w.
Ciasto wk艂adamy do lod贸wki.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Na takie ciasto to ja si臋 wpraszam 馃槉

    OdpowiedzUsu艅
  2. Bardzo fajnie ciasto wychodzi z Twojego przepisu. Jestem zachwycona, bo nie potrzeba wiele czasu na jego przygotowanie a smakuje mega dobrze! Wz贸r! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. No i nic si臋 nie zmarnowa艂o a wysz艂o super ciasto :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Ciasto z bananami zawsze musi wyj艣膰 pyszne :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Pycha! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale Twoje z kremem bananowym jeszcze bardziej mnie kusi :) <3

    OdpowiedzUsu艅
  6. Dlaczego mam -10 do umiej臋tno艣ci pieczenia?! Ja chc臋 takie ciacho :(

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do mnie :)
      Ale ciasto nie jest trudne - wyjdzie z pewno艣ci膮

      Usu艅

Prze艣lij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny