BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (KUCHNIA DŁUGOWIECZNYCH)

Zdrowe batoniki dla dużych i małych... na orzechowym spodzie i nadzieniem ze słodkich ziemniaków, które bogate są w przeciwutleniacze i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Batoniki są bardzo odżywcze i treściwe - mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Dodając jedynie płatki owsiane bez glutenu możemy otrzymać wersję bezglutenową, gdyż pozostałe składniki glutenu nie zawierają.
Smak tych batoników jest rewelacyjny - jedyny i niepowtarzalny! Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia 😏

Przepis na batoniki pochodzi z książki "Kuchnia długowiecznych" Rebecci Katz oraz Mata Edelson.
Książkę pochłonęłam jednym tchem. Jest ona niezwykle ciekawa dla wszystkich osób chcących zdrowo się odżywiać i cieszyć się dobrą kondycją ciała przez długie lata.

Autorka Rebecca Katz to pionierka medycyny żywieniowej, opierając się na badaniach naukowych wyjaśnia jak wykorzystać żywność by móc cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i w przyszłości. Szczegółowo opisuje jak poszczególne produkty wpływają na dane organy, tj. jelita, wątrobę, nerki, mózg, serce, kości oraz mięśnia, a także na układy fizjologiczne: układ oddechowy, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ hormonalny.
Przedstawia nam Super Szesnastkę, czyli najbardziej korzystne produkty spożywcze, które dostarczają najwyższych ilości przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu oraz są bogatym źródłem kwasów omega-3, probiotyków, witamin i minerałów wzmacniających organizm. Wśród nich znalazły się dość zaskakujące produkty, jak: ciemna czekolada czy kawa, bo jak podkreśla autorka głównym narzędziem do zmiany diety jest smak. Dlatego w książce tej znajdziemy przepisy na potrawy nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne.

Książka zawiera przepisy na zupy, dania warzywne, potrawy bogate w ziarna oraz białko, zdrowe przekąski, aromatyczne dodatki, ożywcze toniki i eliksiry, a także zdrowe słodkości. Jest w czym wybierać, a przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu i przystępne dla każdego.
Oprócz tego dowiemy się, jakie potrawy opisane w książce wzmacniają odporność, redukują stres, poprawiają sprawność umysłu, regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu, a także wzmacniają wątrobę, serce czy skórę.

Ta książka to prosty i smaczny przewodnik, który przedstawia sposoby wykorzystania żywności w celu poprawy kondycji całego naszego organizmu. Warto ją nabyć 😉



Składniki:

Spód:
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki z brązowego ryżu
  • 1/4 szklanki niesolonych orzechów pistacjowych (obranych)
  • 1/4 szklanki orzechów pekan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
Nadzienie:
  • ok. 450 g słodkich ziemniaków (u mnie: bataty)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Spód:
Pomarańczę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Do miski rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane, mąkę z brązowego ryżu, obrane pistacje, orzechy pekan, cynamon, sól oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do uzyskania gruboziarnistej tekstury. Dodajemy syrop klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min.

Nadzienie:
Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka, jogurt, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy, kardamon oraz imbir. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na podpieczony spód i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 min. Studzimy na kratce, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godz. Kroimy na batoniki.
Przechowujemy w lodówce. 




  






P.S. Więcej pysznych potrawy z wykorzystaniem 16 najpotężniejszych pokarmów wzmacniających zdrowie znajdziecie w książce "Kuchnia długowiecznych"






  

  



Dane szczegółowe:

Autor: Rebecca Katz, Mat Edelson
Ilość stron: 352
Format: 160 x 220 mm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Wydawnictwo M


* Wpis sponsorowany

Komentarze

  1. Bardzo intrygujące batoniki, szczególnie nadzienie ze słodkich ziemniaków mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sądząc po składnikach, takie batoniki są przynajmniej zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba idea takiego podejścia do żywności i jedzenia...Przyszłościowa i to bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też się bardzo spodobała, dlatego polecam tę książkę wszystkim :)

      Usuń
  5. Słodkości dokładnie w naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny