Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską

Mam dziś dla Was przepis na mega pyszny obiad, a do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu (no, pod warunkiem, że dzień wcześniej przygotujemy sobie pesto z bobu 😉). Obiad ten robiłam już jakiś czas temu, gdy przygotowałam pesto z bobu. Jak sobie teraz o nim pomyślę, to dosłownie ślinka mi cieknie 😋 Dawno nie wymyśliłam nic tak dobrego, a smak tego dania zaskoczył mnie samą! Uwierzcie mi, w ogóle nie czuć w nim bobu i jestem pewna, że danie to smakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią.

Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca.

P.S. Obiad ten przetestowałam na mojej przyjaciółce i udało mi się podbić jej żołądek 😉

Makaron z pesto z bobu


Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • pesto z bobu → przepis
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • makaron tagliatelle pełnoziarnisty
  • 2 łyżki oleju



Wykonanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. 
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. 
Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 

Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami.


Tagliatelle z pesto z bobu i szynką parmeńską

Makaron z szynką parmeńską

Pesto z bobu z szynką parmeńską

Pesto z bobu z szynką parmeńską i makaronem


Komentarze

  1. Pysznie wygląda i bez wątpienia smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto z bobu? To dla mnie coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bób, makaron i szynka parmeńska- trio doskonałe! :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, świetne dodatki do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak już wcześniej pisałyśmy, uwielbiamy pesto z bobu <3 A tutaj jeszcze są nasze ulubione orzechy nerkowca! Istny obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie słyszałam o takim pesto nigdy, a ze jestem ich zwolenniczką - to z chęcią wypróbuję i ten przepis :D Ekstra! :D
    pozdrawiamy
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł na zdrowy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wpadłabym na pomysł, żeby z bobu zrobić pesto. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny