piątek, lipca 21, 2017

PESTO Z BOBU

Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypróbować! 


Składniki:
  • ok. 400 g bobu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 15 listków bazylii
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g sera parmezan
  • 7-8 łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Pesto przekładamy do szklanego słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.





14 komentarzy:

  1. Pesto + świeże pieczywko = <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem już wiele odmian pesto w życiu, ale z bobu nigdy :) Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam spróbować bo naprawdę jest znakomite 😋

      Usuń
  3. Pysznie wygląda to pesto Madziu :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy pasty z bobu i najbardziej smakują nam jedzone z ziemniakami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na smarowidło do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne pesto :) Bardzo lubię włoskie pesto z makaronem. Pychotka <3

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. A właśnie szukałem jakiegoś pomysłu na bób i proszę jaki ciekawy przepis się trafił.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger