INDYJSKI SOS JOGURTOWY Z MIĘTĄ

Orientalny sos jogurtowy z miętą i aromatem cytrynowym. Idealny do mięsa, ryby czy grillowanych warzyw. Jest doskonały! W smaku świeży i orzeźwiający z lekką nutą ostrości. Gdy pierwszy raz go spróbowałam - w pewnej restauracji - to od razu w nim się zakochałam. Wróciłam do domu i starałam się go odtworzyć - udało się 😀


 Składniki:
Wykonanie:

Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, szczyptę chili oraz sól do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony.




* Wpis powstał we współpracy z Evita


Komentarze

  1. Lubię takie połączenia smaków, a Twój sosik zapowiada się pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam koniecznie spróbować bo świetnie smakuje :)

      Usuń
  2. Fantastyczny sos! :) I do tego z orientalną nutą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na oryginalny i smaczny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny sosik <3 Bardzo mi się podoba to połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię sosy na bazie jogurtu naturalnego ;) Jeszcze lepszy niż ten sos majonezowy, co tak ciągle jest dodawany do sałatek, czy surówek ;)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam jeszcze, że nie tylko są lepsze, ale i zdrowsze bo mniej kaloryczne od tych majonezowych ;)

      Usuń
  6. A można dostać inspirację jak uzyskać miętę w czasie kiedy nie ma świeżych listków...???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj kupuję miętę w doniczce w Lidlu lub innym markecie. Dostępna jest też mięta suszona w dziale na przyprawach, ale już sos ma wtedy trochę inny smak

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny