Zalewajka z grzybami

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem.

Osobiście znam tę zupę z mojego domu rodzinnego, gdyż często była przygotowywana przez mojego dziadka, który pochodził z województwa świętokrzyskiego. Zalewajka świętokrzyska dodatkowo zawiera podsmażany boczek wędzony, ale rzadko zawiera grzyby.
Moja wersja zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie.
Podajemy ją z chlebem.

Zalewajka

Składniki:
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 200-250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 min., by zmiękły.

Boczek kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę.
Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Grzyby kroimy w drobną kosteczkę.

W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy pokrojony boczek. Smażymy, aż się zrumieni, a następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy jeszcze około 2 min. i całość zalewamy gorącą wodą (około 1,5 litra). Zagotowujemy, a nastepnie wrzucamy pokrojone ziemniaki, liście laurowe oraz ziela angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki bedą miękkie i wlewamy zakwas żytni. Zagotowujemy i gotujemy około 5-10 min. Dodajemy majeranek.
Śmietanę hartujemy gorącą wodą i wlewamy do zupy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zalewajka z grzybami i boczkiem

Zalewajka z suszonymi grzybami

Zupa zalewajka


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny