Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla

Czas na majówkę, wraz z którą rozpoczyna się sezon grillowy oraz turystyczny. Osobiście czekam na ten czas cały rok, by spakować grilla i wyjechać za miasto, na łono natury. Gdziekolwiek jedziemy - na piknik, kemping, pod namiot czy do domku letniskowego, grill to postawa naszego wyposażenia. Grillowanie na świeżym powietrzu, nad brzegiem jeziora, z dala od zgiełku to prawdziwy relaks i przyjemność. Poza tym, grillowanie z dala od cywilizacji to najlepszy, najszybszy, najwygodniejszy sposób przygotowania ciepłego posiłku.

Jednak nie każdy grill nadaje się w plener. Osobom aktywnym, które lubią dużo się przemieszczać dedykowane są grille przenośne, których popularność z roku na rok rośnie, ze względu na szereg zalet oraz pozytywne opinie. Takie grille można używać nie tylko w plenerze, ale również świetnie się sprawdzą w przydomowym ogródku.
Jakie są zalety grilli przenośnych i czym się kierować przy ich zakupie?

Grill przenośny Weber

Zalety grilli przenośnych:
  • umożliwiają przyrządzanie potraw w każdym miejscu, na świeżym powietrzu -  na działce, na polu namiotowym oraz podczas wakacyjnego wyjazdu
  • nie zajmują dużo miejsca, są poręczne i łatwe w transporcie
  • mają kompaktowy rozmiar i niewielką wagę
  • szybko się je składa i rozkłada
  • są proste w użyciu - łatwo się zapalają i nagrzewają
  • mają przystępną cenę
  • zapewniają dużą wygodę poza domem
  • do wyboru: grille węglowe lub gazowe
Grill turystyczny


Na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla przenośnego?
  • stabilność - powinien posiadać odpowiednie nóżki
  • lekkość - wykonany z lekkich materiałów, dzięki którym przeniesiemy go w dowolne miejsce
  • kompaktowy rozmiar i odpowiedni kształt, który sprawi, że grill będzie poręczny i zmieści się w bagażniku czy różnych schowkach
  • wygodny podczas transportu
  • możliwość składania
  • wygodna rączka, która pomoże w przeniesieniu grilla nawet w znacznie oddalone miejsce
  • ochrona przed działaniem warunków atmosferycznych (w szczególności przed silnym wiatrem)
  • bezpieczeństwo w użytkowaniu
Grill przenośny zalety


Jeśli chodzi o grille przenośne idealne w plener, to świetną ofertę w tym zakresie posiada firma Weber, która jest renomowanym producentem grilli, oferująca profesjonalny sprzęt i akcesoria.
W ofercie grilli przenośnych mamy do wyboru grille z serii Go Anywhere - gazowe i węglowe oraz z serii Smokey Joe, które mimo kompaktowych rozmiarów, wyposażono są w ciekawe funkcje, ułatwiające przygotowanie wielu produktów. Z takimi grillami nie trzeba się martwić o to, że pieczenie potraw będzie trwać długo, a gdy już zostaną podane – okaże się, że są surowe lub przypalone. 


Grille z serii Go Anywhere od Webera:
  • występują w wersji węglowej oraz gazowej - na specjalne naboje
  • mają niewielkie rozmiary i wygodny kształt, przypominający walizkę (zmieszczą się niemal wszędzie), a także mocny uchwyt
  • posiadają nóżki z platerowanej stali, które składa się do góry, blokując pokrywę na czas transportu
  • mają niewielką wagę, dzięki temu można je transportować w różne miejsca nie tylko samochodem, ale również transportem publicznym czy rowerem
  • wyróżniają się możliwością regulacji temperatury
  • grille węglowe mają odpowiednie zabezpieczenia, dzięki którym można je transportować bez obaw, że pozostałości po grillowaniu wydostaną się na zewnątrz 
  • wykonane z wysokiej jakości materiałów - pokrywa i kocioł pokryte są emalią porcelanową, a ruszt  - stalą platerowaną
  • można dobrać do nich dedykowaną torbę transportową, w której nawet ręczne przenoszenie nie będzie stanowiło problemu
  • gwarancja do 10 lat
Przenośny grill gazowy Go Anywhere


Grille z serii Smokey Joe Premium od Webera:
  • okrągłe grille węglowe z rusztem o średnicy 37 cm
  • ważą tylko 4,4 kg
  • posiadają specjalny pałąk, który ma dwie funkcje – transportową oraz ustawiającą pokrywę tak, by ochronić grillowane potrawy przed wiatrem
  • zamknięty kocioł zapobiega wysypywaniu się popiołu, co jest ważne, gdy transportuje się grilla samochodem bądź środkiem komunikacji publicznej
  • posiadają chromowany ruszt, który jest niezwykle trwały i łatwy w czyszczeniu
  • transport ułatwia uchwyt z duroplastu z osłoną termiczną, która chroni go przed wysokimi temperaturami oraz promieniowaniem UV
  • pokrywa i kocioł pokryte są emalią porcelanową
  • boczny dopływ powietrza pozwala na lepszą kontrolę temperatury
  • gwarancja do 10 lat
Przenośny grill węglowy Smokey Joe Premium


Wieloletnie doświadczenie oraz pozytywna opinia wśród grill masterów sprawiły, że grille tej marki cieszą się sporym uznaniem wśród amatorów grillowania na całym świecie.
Grille Weber słyną ze swojej wysokiej jakości, przystępnej ceny, wielu atrakcyjnych dodatków, a do tego objęte są długim okresem gwarancyjnym.

Grille przenośne Weber




PRZEPISY NA MIĘSA Z GRILLA:


1) Skrzydełka z kurczaka w marynacie piwno-miodowej

Złociste skrzydełka z kurczaka w marynacie z piwa z dodatkiem miodu, musztardy z całymi ziarnami gorczycy oraz czosnku. Nie może ich zabraknąć podczas grillowej uczty!

Skrzydełka z grilla


Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
  • 1/2 szklanki piwa
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie

Wykonanie:

Marynata:
W misce mieszamy piwo z miodem, oliwą oraz musztardą, aż otrzymamy jednolitą marynatę. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, paprykę słodką mieloną, imbir oraz sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem, a marynatę zlewamy do miseczki.

Skrzydełka układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą.

Skrzydełka w marynacie piwno-miodowej


2) Kofta z indyka z sosem tzatziki

Kofta czyli szaszłyki z mięsa mielonego z aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Wykonane w drobiowej wersji - z udźca indyka. Podane z sosem tzatziki na bazie majonezu oraz jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, czosnku oraz koperku. Smakują genialnie!

Kofta z indyka z sosem tzatziki


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 15 liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili mielonej
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • szczypta imbiru mielonego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Cebulę oraz czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Listki mięty drobno siekamy.
Mielone mięso z indyka umieszczamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek, miętę oraz przyprawy - paprykę słodką mieloną, paprykę chili, kumin, imbir, sól oraz pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 4-5 min. z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe.

Sos:
Ogórka obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W misce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy odciśniętego z soku ogórka, czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kofta drobiowa z grilla


3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej

Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealna propozycja na obiad.

Polędwiczki wieprzowe z grilla


Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
Marynata:
  • 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marynata:
W misce łączymy na przemian musztardę sarepską z olejem. Dodajemy musztardę francuską, sos sojowy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz majeranek. Przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Mieszamy.

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Następnie delikatnie każdy kawałek spłaszczamy dłonią i umieszczamy w gotowej marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem.

Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony.

Polędwiczki w marynacie musztardowej


4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem

Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą.
Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana w folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie.

Kaszanka z grilla


Składniki:
  • 500 g kaszanki
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż cebula straci jędrność i dodajemy starte jabłko. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy około 1-2 min.

Każdy kawałek kaszanki nacinamy wzdłuż co najmniej do połowy i nadziewamy cebulą z jabłkiem.
Zawijamy w folię aluminiową i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na około 10-15 min.

Kaszanka nadziewana cebulą z jabłkiem








Komentarze

  1. Taki grill to super opcja na wypad ze znajomymi do parku czy nad jezioro :)Nie mogę doczekać się tych cieplejszych dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie grillowałam jeszcze na takim grillu. U mnie obowiązkowo skrzydełka i szaszłyki. W tym roku już zaliczyłam dwa grille.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ten grill. Idealny właśnie na takie mini-wypady za miasto :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny