Orzechowy zawijaniec na serku homogenizowanym

Zawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto nie za słodkie, mocno nadziane orzechami - po prostu pyszne! Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest też dość szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się do kawy czy na podwieczorek.

Do nadzienia użyłam kremu  NUTLOVE Choco Hazelnut od Allnutrition, który jest dużo lepszą i zdrowszą wersją popularnych na rynku kremów czekoladowo-orzechowych.

To pyszny krem czekoladowy z dodatkiem chrupiących kawałków orzeszków laskowych, wyprodukowany z w 100% naturalnych składników.
Krem nie zawiera cukru, ani oleju palmowego. Nie znajdziemy w nim również żadnych dodatków chemicznych, sztucznych aromatów, stabilizatorów ani konserwantów. Słodzony jest maltitolem, który jest o połowę mniej kaloryczny niż zwykły cukier, jest bezpieczny dla zębów, nie powoduje próchnicy, ma niski indeks glikemiczny i może być stosowany przez diabetyków oraz osoby odchudzające się. 

Krem zawiera prawdziwą miazgę kakaową, wiórki prawdziwej mlecznej czekolady bez cukru oraz sporą ilość orzechów laskowych. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami. Ma niejednolitą konsystencję i bardzo dobrze się rozsmarowuje.
Jego smak jest intensywnie orzechowy, dość słodki i przypomina trochę praliny Ferrero Rocher, tylko w zdrowszym wydaniu. Jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami!


Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 200 g miękiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie orzechowe:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (u mnie: NUTLOVE Choco Hazelnut)
  • 1 łyżka zimnej wody
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść orzechów laskowych


Wykonanie:

Nadzienie:

Orzechy laskowe siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko! 

W misce miksujemy jajko z wodą i kremem czekoladowo-orzechowym. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie wszystko mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części.


Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. 

W drugiej misce miękkie masło ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, to podsypujemy jeszcze mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni, pozostawiając wolne brzegi. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. 
Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. 
Oba zawijańce przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 min. Studzimy na kratce.

Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Polewa:

W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną gorzką czekoladę oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada rozpuści się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Orzechy laskowe drobno siekamy.

Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonych zawijańców i posypujemy posiekanymi orzechami.









Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny