wtorek, czerwca 11, 2019

WYPASIONA SAŁATKA Z BROKUŁAMI I SOSEM CZOSNKOWYM

Sałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota! Jest ona syta i pożywna, dlatego może spełniać funkcję zarówno kolacji, lunchu, jak i obiadu. Do tego jest zdrowa! To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodane kiełki poprawiają wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia.
Składniki sałatki można przygotować wcześniej, zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą na wynos, a dopiero przed zjedzeniem polać sosem czosnkowym.
Smacznego! 



Składniki:
(3-4 porcje)
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych
  • 100 g łososia wędzonego (warto wybrać takiego z hodowli ekologicznej)
  • garść kiełków rzodkiewki
  • garść ziaren słonecznika
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 7-8 min. Odcedzamy.
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupki i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na cztery części.

Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki.
Kiełki rzodkiewki myjemy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym.

Sos:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka:
Przygotowujemy 3 lub 4 talerze i wykładamy na nie: różyczki brokuła, połówki pomidorków, pokrojone jajka, kawałki łososia wędzonego, a na wierzch układamy kiełki rzodkiewki. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika.

  
  

  

2 komentarze:

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger