środa, czerwca 12, 2019

LEMONIADA TRUSKAWKOWA - 2 PRZEPISY

Gdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale również z owoców sezonowych.
I dzisiaj właśnie przygotowałam lemoniadę z owoców sezonowych - truskawek z dodatkiem świeżych listków mięty, w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to lemoniada przygotowana na wodzie mineralnej - gazowanej lub niegazowanej, w zależności od gustu i upodobań. Możemy posłodzić ją miodem, jednak gdy trafią nam się słodkie truskawki, to nawet nie musimy go dodawać. 
Natomiast druga wersja lemoniady przygotowana jest na napoju sprite lub podobnym. Tej lemoniady nie trzeba już dosładzać, gdyż napój zawiera sporo cukru, przez co druga wersja jest słodsza od pierwszej.
Oczywiście, nie ma co tu tłumaczyć, lemoniada na samej wodzie jest dużo zdrowsza i lepiej gasi pragnienie. Jednak każdy z nas jest inny i smakuje mu co innego - ja wybieram zawsze lemoniadę na wodzie, a mój mąż na sprite - bo lubi słodkie 😉
Można zrobić też wersję mieszaną, tzn. wymieszać sprite pół na pół z wodą.
Wybór należy do Was!





Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 szklanka wody gazowanej/niegazowanej
  • 10 listków mięty
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
lub
  • 500 g truskawek
  • 1 szklanka napoju Sprite lub podobny
  • 10 listków mięty


Wykonanie:

Truskawki myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Osuszamy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy umyte listki mięty i blendujemy na gładki mus. Następnie zalewamy wszystko wodą gazowaną/niegazowaną lub w drugiej opcji - napojem Sprite. Mieszamy.
W przypadki wersji z samą wodą, gdy truskawki są za mało słodkie, możemy dodać do lemoniady miodu.
Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu.


Rada:

Możemy również pomieszać obie wersje, tzn. do musu truskawkowego dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki napoju sprite. Wtedy nie ma potrzeby dodawania już miodu.











4 komentarze:

  1. Marzy nam się teraz kubek takiego cudeńka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki zawsze na topie :) Szczególnie teraz mogę jeść kilogramami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest przepyszna :) Uwielbiam truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno spróbuję. Dawno truskawek nie jadłam jakieś dwa lata będzie :D

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger