Barszcz ogórkowy

Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe!
Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszczają krew, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i zapobiegają anemii, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Natomiast ogórki kiszone i sok powstały podczas ich kiszenia, dzięki bakteriom kwasu mlekowego, mają dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu.
Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii!




Składniki:
  • 500 g buraków
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 duży pęczek koperku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości.

Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków, aby nie traciły barwy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy razem z pozostałą wodą z ogórków. Następnie do zupy wlewamy zahartowaną wcześniej śmietanę i dodajemy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu dodajemy umyty i posiekany koper.  Gotujemy jeszcze przez około 2 min. i wlewamy na talerze.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny