sobota, kwietnia 27, 2019

CHLEB GRYCZANY Z KASZY

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie.
Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba tu się uzbroić w cierpliwość, bo czeka się dość długo - aż 2,5 doby plus trzeba doliczyć ponad godzinę na pieczenie. Ale warto! 
Kasza gryczana zaliczana jest to najzdrowszych i najbardziej wartościowych produktów, a to ze względu na cenne właściwości oraz wartości odżywcze...
Więcej do poczytania o kaszy gryczanej ⇒ KUCHENNA APTEKA #25 - KASZA GRYCZANA




Składniki:
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2,5 - 3 szklanki wody przegotowanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka: 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki siemienia lnianego w całości, 2 łyżki sezamu, a reszta to ziarna słonecznika i pestki dyni)


Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą przegotowaną około 0,5 - 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin.
Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 12 godzin (przez ten czas masa podrośnie). Następnie piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy przez około 60-70 min. - do suchego patyczka. Studzimy na kratce. 









10 komentarzy:

  1. Wspaniały chlebek. Nie ma to jak domowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, na pewno się skuszę, w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż dodaje jeszcze kaszę jaglaną,pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech ktoś podpowie jak to czasowo rozplanować????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chciałam upiec chleb na sobotę, więc zaczęłam w środę i kaszę namoczyłam koło godz. 21, w piątek koło 21 zblendowałam i zostawiłam w zimnym piekarniku do godz. 9 w sobotę i wtedy chleb upiekłam 😉

      Usuń
  5. Mamy dwa ulubione chleby :) Właśnie ten z kaszy gryczanej oraz taki z mąki z ciecierzycy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A w takiej wersji jeszcze nie jadłam...zdecydowanie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy mozna pozniej ten chleb mrozic?

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger