sobota, marca 30, 2019

PRALINY DAKTYLOWE A'LA FERRERO ROCHER

Pralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo zdrowszej wersji. Bez chemii, bez dodatku cukru, bez glutenu i wegańskie. Tylko 6 składników i 15 minut naszej pracy! No i trzeba doliczyć jeszcze czas na schłodzenie...
Dzięki daktylom są równie słodkie co oryginalne pralinki, jednak nie są to puste kalorie, bo zawierają składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały oraz błonnik. Pralinki są miękkie i dosłownie rozpływają się w ustach, a najlepiej smakują schłodzone, prosto z lodówki.
Gdy nadejdzie nas ochota na "coś" słodkiego, warto sięgnąć po domowe słodycze, bo są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego zdrowsze, no i pyszne!




Składniki:
(około 25 szt.)



Wykonanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle odciskamy z wody i blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy pastę orzechową oraz kakao i blendujemy do połączenia składników.
Odkładamy około 25 szt. orzechów laskowych, a pozostałe drobno siekamy.
Z powstałej masy daktylowej, zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy nieduże kulki w środku których umieszczamy całego orzecha laskowego. Następnie obtaczamy je w posiekanych orzechach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 60-80 min. w celu schłodzenia masy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z olejem kokosowym. Lekko studzimy.
Schłodzone pralinki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i ponownie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady.
















2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, mega zdrowy, pożywny, w sam raz do pracy. Ja stosuje podobne przepis podczas układania diet dla klientek. Ps. teraz za subskrypcje strony jeden tydzień diety gratis :-) https://vitalfit.com.pl/

    OdpowiedzUsuń

WYDRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger