poniedziałek, listopada 19, 2018

KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE

Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja!

P.S. Niestety ziemniaki należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina.



Składniki:
  • 8 dużych cebul
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ok. 1 litra bulionu 
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Grzanki:
  • 1/2 bagietki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. 
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę.
Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami.

Grzanki:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące.





1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger