piątek, października 19, 2018

KUCHENNA APTEKA #19 - CEBULA

Cebula to warzywo powszechne w kuchni i dobrze znane przez wszystkich. Odmian cebuli jest naprawdę dużo, a te najbardziej popularne to: cebula biała, czerwona, szalotka oraz czosnkowa. Jest tanim warzywem, a dodatkowo dzięki swoim walorom smakowym dodawana jest to większości potraw. Ale to zwykłe warzywo ma również niezwykłe właściwości lecznicze. W medycynie ludowej była stosowana przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa syrop z cebuli na kaszel przygotowywany przez mamę czy babcię. Jednak to nie wszystkie jej zalety! Jest ona bogatym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy - to doskonały lek na wiele dolegliwości. Niestety nie każdy może ją spożywać...
Dowiedz się, jakie są przeciwwskazania i co skrywa to niepozorne warzywo!



Cebula to źródło:
  • przeciwutleniaczy - flawonoidów (głównie kwercetyny), które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu
  • witaminy C
  • witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6
  • kwasu foliowego
  • witaminy A
  • wapnia
  • potasu
  • fosforu
  • krzemu
  • cynku
  • magnezu
  • żelaza
  • sodu
  • manganu
  • selenu
  • siarki
  • enzymów
  • błonnika
  • fitosteroli
  • glukokininy, która zapobiega cukrzycy
  • olejków czosnkowych
  • alliny - związku siarkowego, który rozpada pod wpływem enzymu do allicyny (ma ona silny, charakterystyczny zapach i właściwości bakteriobójcze, ale jest nietrwała),a ona z kolei rozpada się do ajoenów (wykazują one właściwości antyagregacyjne)


Właściwości zdrowotne cebuli:
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • zapobiega miażdżycy
  • hamuje agregację płytek krwi - zapobiega "zlepianiu się" płytek krwi (działanie przeciwzakrzepowe)
  • zmniejsza lepkość krwi
  • wykazuje aktywność fibrynolityczną (pomaga w rozbijaniu zakrzepów)
  • pobudza łaknienie - wspomaga wydzielanie soków żołądkowych
  • normalizuje florę bakteryjną jelit
  • pobudza metabolizm i sprzyja odchudzaniu
  • ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze
  • wzmacnia odporność
  • ma działanie drażniące, dzięki temu oczyszcza i dezynfekuje, np. oczy (przy zapaleniu spojówek) lub nos (przy katarze)
  • ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne
  • wpływa na regulacje poziomu cukru we krwi
  • usuwa nadmiar wody z organizmu
  • pomaga przy reumatyzmie czy artretyzmie
  • ma działanie moczopędne
  • wspomaga gojenie się ran
  • pomocna w usuwaniu blizn oraz leczeniu trądziku
  • pomaga na kaca
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (jelita grubego, żołądka, jamy ustnej, gardła)
  • pomocna w astmie



Uwaga!
  • cebula to ciężkostrawne warzywo, dlatego osoby z chorobami układu pokarmowego powinny jej unikać (np. wrzody żołądka czy dwunastnicy, zapalenie jelit, zgaga)
  • surowa cebula nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego, a także z ciężkimi chorobami nerek
  • osoby cierpiące na ciężką niewydolność serca również powinny wykluczyć cebulę ze swojej diety
  • nie jest wskazana także u osób starszych i małych dzieci
  • duża ilość cebuli w diecie może być przyczyną zgagi, gdyż wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych

Ciekawostki:
  • cebula nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej
  • krojenie cebuli powoduje łzawienie i aby to zneutralizować należy przed krojeniem cebulę dobrze schłodzić w lodówce
  • aby pozbyć się zapachu cebuli należy ją lekko skropić sokiem z cytryny
  • przykładanie plasterka cebuli niweluje swędzeniu po ukąszeniu owadów
  • okłady z cebuli pomagają także przy oparzeniach, odmrożeniach, wrzodach, czyrakach
  • cebula prawdopodobnie neutralizuje bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy
  • najwięcej flawonoidów zawiera cebula czerwona
  • cebula jest niskokaloryczna zawiera około 40 kcal w 100 g
  • ma niski indeks glikemiczny i jest wskazana dla diabetyków

Większość moich przepisów zawiera CEBULĘ 😉


4 komentarze:

  1. Cebula to samo zdrowie i jak dużo ma właściwości zdrowotnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cebulkę - zarówno jako dodatek jak i syrop na kaszel - działa cuda!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno warto ją jeść, jesienią zupa cebulowa u mnie obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger