poniedziałek, września 03, 2018

BANANOWE CIASTECZKA JAGLANE Z CZEKOLADĄ

Zdrowe ciasteczka tylko z 3 składników!!! - bezglutenowe... bez mąki oraz bez dodatku cukru, jajek i tłuszczu. Do tego przygotowanie ich zajmuje tylko 5 minut naszej pracy, resztę wykona piekarnik. A smakują rewelacyjnie i ciężko im się oprzeć - gwarantuję, że nie skończy się tylko na jednym ciasteczku!
Ciasteczka te zawierają płatki jaglane, które wyróżniają się wysoką zawartością składników mineralnych i witamin. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i minerałów: wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu, a także błonnika oraz lecytyny, która korzystnie wpływa na pracę mózgu - poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania. Płatki jaglane wspomagają także usuwanie toksyn z naszego organizmu i dodają energii na cały dzień!
W sam raz jako przekąska do szkoły, ale i nie tylko... idealne są jako deser dla dzieci w każdym wieku 😉



Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 70%

Wykonanie:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładkie puree. Gorzką czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Do papki z bananów dodajemy płatki jaglane i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Nabieramy po łyżeczce masy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 min. Studzimy na kratce.










10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. O tak - koniecznie zrób są bardzo proste, a takie pyszne :)

      Usuń
  2. Apetyczne ciasteczka Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto by takiego ciacha odmówił? No nikt! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wymięszałam składniki, wstawiłam do piekarnika, zrobiłam kawę i jedliśmy jeszcze gorące ciasteczka ��. Szybkie i smaczne-polecam.Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger