środa, czerwca 06, 2018

KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to kultowe danie chińskie. Raczej nie ma osoby, która nie znałaby tego dania. Kilkanaście lat temu, właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z kuchnią chińską. Początkowo używałam gotowych sosów ze słoika, a następnie próbowałam odtworzyć ten słodko-kwaśny smak. Tak powstało kilka moich wariantów tego sosu, aż wreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał!
Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru.
I okazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików 😉



Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ok. 100 g pędów bambusa
  • 5 plastrów ananasa (może być z puszki)
  • 2 cm imbiru świeżego 
  • 250 ml soku ananasowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir.  Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min.
W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min.
Podajemy z ugotowanym ryżem.








14 komentarzy:

  1. W takiej wersji jeszcze nie jadłam:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki obiadek miałabym ochotę :) Wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje, a można nawet jeszcze lepiej niż wygląda ;)

      Usuń
  4. Muszę mieć apetyt na takie danie, bo nie zawsze lubię takie połączenie słodko-kwaśne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, że nie zawsze ma się ochotę na dane połączenie smakowe ;)

      Usuń
  5. Moje smaki, lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger