KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI

Ziemniak to podstawowy produkt w naszej kuchni. Trudno wyobrazić sobie na obiad kotleta schabowego czy mielonego bez ziemniaków. Jednak nie do końca są one doceniane za swoje wartości odżywcze. Ziemniaki bardzo często lądują na naszych stołach ze względu na walory smakowe oraz cenę, a większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że są one bardzo zdrowe. Jedząc je, dostarczamy organizmowi niemal wszystkich cennych mikro- i makroelementów. Poza tym, zawierają więcej witaminy C niż jabłka. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane na parze lub w wodzie, natomiast najmniej wartości odżywczych mają ziemniaki smażone. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach?


Ziemniaki to cenne źródło:
  • przeciwutleniaczy, które chronią organizm przez wolnymi rodnikami - działanie przeciwutleniające mają karotenoidy, flawonoidy, kwas kofeinowy, witamina C oraz glutation i kukoaminy
  • potasu, który reguluje ciśnienie
  • magnezu, który łagodzi skutki stresu i zmęczenie
  • wapnia
  • fosforu
  • żelaza
  • witaminy C
  • witaminy A
  • witaminy K
  • witamin z grupy B: B1, B2, B6, PP
  • błonnika, który ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit
  • jodu - ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu

Właściwości zdrowotne ziemniaków:
  • obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej obecności potasu oraz kukuoaminy
  • mają właściwości zasadotwórcze - regulują równowagę kwasowo-zasadową i obniżają kwasowe oddziaływanie mięs na organizm
  • regulują pracę układu pokarmowego, w tym jelit, dzięki obecności błonnika
  • redukują stres i poprawiają samopoczucie, dzięki obecności magnezu i witaminy B6
  • doskonałe źródło energii, której dostarcza skrobia
  • wspomagają procesy naprawcze i oczyszczające w naszym organizmie, dzięki wysokiej zawartości glutationu
  • korzystnie wpływają na układ nerwowy (obecność witamin z grupy B)
  • dbają o zdrowie skóry i prawidłowe funkcjonowanie wzroku
  • biorą udział w procesie krzepnięcia krwi - witamina K odpowiedzialna jest za właściwą krzepliwość krwi
  • ziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu ze względu na obecność jodu wspierają funkcję tarczycy
  • są lekkostrawne i bezpieczne dla niemowląt oraz kobiet w ciąży

Ciekawostki:
  • ziemniak średniej wielkości zawiera prawie 50% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, lecz gdy długo leżą, z czasem tracą witaminę C
  • ziemniaki leżące w wodzie tracą właściwości odżywcze, dlatego należy je gotować zaraz po umyciu
  • nie zawierają tłuszczu i mimo że są bogatym źródłem węglowodanów, są mało kaloryczne - mają mniej kalorii niż makaron czy kasze 
  • stare ziemniaki są bardziej kaloryczne od młodych
  • najwięcej wartości odżywczych mają ziemniaki gotowane w łupinach
  • wywar z obierek ziemniaków przyczynia się do rozbijania kamieni nerkowych
  • maseczka z gotowanych ziemniaków pomaga na trądzik czy zmęczoną skórę

Uwaga!
  • w ziemniakach zielonych oraz kiełkujących występuje trujący glikoalkaliod - solanina, który powoduje zatrucie pokarmowe, objawiające się mdłościami, wymiotami, kolką czy biegunką. Jest on też podejrzany o właściwości rakotwórcze. Dlatego zielone ziemniaki należy wyrzucać, a kiełkujące - dokładnie oczkować
  • osoby z niewydolnością nerek powinny rozgotowywać ziemniaki, ze względu na dużą ilość potasu
  • na ziemniaki powinny uważać osoby z cukrzycą, gdyż mają one wysoki indeks glikemiczny
  • ziemniaki prawdopodobnie nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS)
  • należy unikać przetworzonych wyrobów z ziemniaków, jak: chipsy, frytki czy gotowe puree

Rodzaje ziemniaków:
  • ziemniaki do pieczenia - typ mączny, zwykle podłużnego kształtu, z szorstką skórką. Polskie odmiany mączyste to: beryl, mila, arkadia, irga
  • ziemniaki do gotowania zwane też woskowymi - są twarde i nie rozpadają się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół

Przepisy z ziemniakami

Komentarze

  1. Ciekawe informacje, wygląda na to, że ziemniak jest bardzo niedoceniany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy z okolic Poznania, więc ziemniaczki czy też pyry wręcz kochamy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nie mogło być obiadu bez ziemniaków...ale chyba mi się przejadły, bo teraz wolę ryż i kaszę:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też dawniej tylko ziemniaki, a teraz to różnie ;)

      Usuń
  4. Osobiście bardzo lubię ziemniaki i wszelkie potrawy z ich udziałem :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny