niedziela, października 29, 2017

PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI

Pizza bianca czyli biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani nadzienia - jest to jedynie cienkie ciasto z gruboziarnistą solą, tymiankiem lub rozmarynem i oliwą, czasem z parmezanem.
U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym, a ciasto wzbogaciłam płatkami jaglanymi (taka moja wariacja 😉). Pomysł na zrobienie takiej pizzy powstał z potrzeby chwili - mieliśmy z mężem ochotę na domową pizzę, a był już późny wieczór, w lodówce raptem resztka drożdży, kawałek sera żółtego i napoczęty jogurt, a poza tym tylko 3 ziemniaki 😁, więc dużego wyboru to nie mieliśmy. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiego smaku bo zawsze lubiłam pizze z bogatym nadzieniem, a tu tak naprawdę tylko jeden składnik i to nietypowy bo ziemniak. A tu taka niespodzianka - pizza RE-WE-LA-CJA! Od teraz na stałe zagości w moim menu...



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 gałązki rozmarynu (świeżego)
  • 100 g sera żółtego
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z płatkami jaglanymi. Dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.


Dodatki: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce mandolinie na cienkie plasterki. Gałązki rozmarynu myjemy, osuszamy i obrywamy. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


Sos: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy jogurt grecki z majonezem i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i całość mieszamy.


Pizza: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko, formując odpowiedni kształt - okrągły bądź jajowaty i przenosimy na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto sosem i układamy plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego. Ziemniaki posypujemy solą i świeżym rozmarynem, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 min.
To samo powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
Możemy podawać z sosem czosnkowym.














16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować - będziesz mile zaskoczona ;)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis takiej jeszcze nie jadłam.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna i szczerze polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy takiej nie jadłam a wygląda naprawdę smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale :) Nie wpadłabym na takie połączenie, ale efekt świetny, więc trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Połączenie nieoczywiste, ale pyszne :)

      Usuń
  6. Takiej jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka ascetyczna opcja...a wiesz, że o niej nie słyszałam? Ciekawa...choć nie wiem, czy bez sosu u nas by przeszło ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger