czwartek, lipca 27, 2017

ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ"

Zapiekanka obiadowa 3 w 1 😀 Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Nie jest ona mdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości  i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów 😉 


Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 400 g piersi z indyka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa kebab-gyros
  • masło do natłuszczenia naczynia
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości, w osolonej wodzie przez około 15-20 min. (nie muszą być całkiem miękkie). Następnie lekko studzimy i kroimy w plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i smażymy do momentu, aż stracą jędrność. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do warzyw wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, na osobnej patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze na 10 min.











12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger