czwartek, lipca 27, 2017

ZAPIEKANKA "POD PIERZYNK膭"

Zapiekanka obiadowa 3 w 1 馃榾 Znajdziemy w niej ziemniaki, mi臋so z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z 偶贸艂tym serem. Nie jest ona md艂a, gdy偶 mi臋so przyprawi艂am przypraw膮 kebab-gyros, co nada艂o mu ostro艣ci  i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworz膮 pierzynk臋 dla mi臋sa oraz ziemniak贸w i sprawiaj膮, 偶e zapiekanka nie jest sucha. Danie jest przepyszne, a do tego syte i tre艣ciwe, zaspokoi g艂贸d nawet najwi臋kszych g艂odomor贸w 馃槈 


Sk艂adniki:
  • 4-5 ziemniak贸w
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 ma艂y seler
  • 2 cebule
  • p臋czek szczypiorku
  • 400 g piersi z indyka
  • 100 g sera 偶贸艂tego
  • 2 jajka
  • olej do sma偶enia
  • s贸l, pieprz
  • przyprawa kebab-gyros
  • mas艂o do nat艂uszczenia naczynia
Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w ca艂o艣ci, w osolonej wodzie przez oko艂o 15-20 min. (nie musz膮 by膰 ca艂kiem mi臋kkie). Nast臋pnie lekko studzimy i kroimy w plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostk臋. Podsma偶amy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Marchewk臋, pietruszk臋 oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i 艣cieramy na tarce o du偶ych oczkach. Starte warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i sma偶ymy do momentu, a偶 strac膮 j臋drno艣膰. Na ko艅cu dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy do wystygni臋cia. Nast臋pnie do warzyw wbijamy jajka i dok艂adnie mieszamy.
Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostk臋. Sma偶ymy na rozgrzanym oleju, na osobnej patelni. Przyprawiamy sol膮, pieprzem oraz przypraw膮 kebab-gyros. Po usma偶eniu ods膮czamy z t艂uszczu.
Ser 偶贸艂ty 艣cieramy na tarce o du偶ych oczkach.
Naczynie 偶aroodporne dobrze nat艂uszczamy mas艂em. Na dnie uk艂adamy na zak艂adk臋 plasterki ziemniak贸w. Nast臋pnie rozk艂adamy usma偶one kawa艂ki mi臋sa, a na samym ko艅cu wyk艂adamy warzywa. Zapiekank臋 wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, 偶贸艂tym serem i wk艂adamy jeszcze na 10 min.











12 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger