niedziela, lutego 25, 2018

JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ

Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików. Po upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie, ale również świetnie się prezentują. Pychotka!



Składniki:
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 24 łyżeczki marmolady różanej Stovit
Lukier:
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • suszone płatki róż (do posypania)

Wykonanie:

W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.

Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy.
























16 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju rogaliki, a najlepiej gdyby ktoś je zrobił za mnie :D

    Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo ja też czasami mam takie marzenie, żeby ktoś zrobił je za mnie :D

      Usuń
  2. Mniam...porywam jeden albo dwa!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jest to połączenie dla każdego ale zasługuje na uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooh my goodness – that looks so flippin good..! I need to give it a try dear..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają mega smacznie. Super, że na drugi dzień zachowują świeżość. Bardzo kusząca propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) U mnie nawet na trzeci dzień były bardzo smaczne :)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne te rogaliczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. I jak się pięknie błyszczą <3 Zjadłybyśmy wszystkie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie i fotogenicznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger