SERNIK CZEKOLADOWO-MI臉TOWY

Zakochacie si臋 w tym serniku 馃挆 Jest po prostu ob艂臋dny w smaku. Jestem mi艂o艣niczk膮 pastylek mi臋towych, lod贸w mi臋towych z czekolad膮 i wszystkiego co mi臋towe 馃槈 Dla mnie ten sernik to strza艂 w dziesi膮tk臋! I pewnie nie tylko dla mnie... bo sernik ledwo si臋 upiek艂, a ju偶 znikn膮艂 w mgnieniu oka. Nawet nie zd膮偶y艂am zrobi膰 mu zdj臋cia w ca艂ej okaza艂o艣ci, raptem uda艂o mi si臋 uratowa膰 jeden kawa艂ek 馃槒 Nie zd膮偶y艂am te偶 zrobi膰 polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik by艂 znakomity -  widoczna polewa powsta艂a na potrzeby zdj臋cia. Ciasto nie jest za s艂odkie, a do tego ma orze藕wiaj膮c膮 nut臋 mi臋ty. Nie ma te偶 spodu, dzi臋ki temu jest lekki, no i szybko si臋 go przygotowuje. Go艣cie byli zachwyceni. Gor膮co polecam!


Sk艂adniki:
  • 1 kg zmielonego sera bia艂ego (mo偶e by膰 z wiaderka)
  • 4 du偶e jajka
  • 5 艂y偶ek cukru
  • 200 ml 艣mietany 30%
  • 300 g pastylek mi臋towych
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
  • 2 torebki herbaty mi臋towej
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 艂y偶ka mas艂a

Wykonanie:

Herbat臋 mi臋tow膮 zaparzamy w 1/3 szklanki gor膮cej wody, a nast臋pnie studzimy.
艢mietank臋 podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki mi臋towe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, ca艂y czas miksuj膮c. Nast臋pnie dodajemy kolejno: cukier, zimn膮 艣mietank臋 z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzon膮 herbat臋 mi臋tow膮 ( ok. 3-4 艂y偶ki). Po ka偶dym dodanym sk艂adniku mas臋 dok艂adnie miksujemy. Na ko艅cu dodajemy porcjami m膮k臋 ziemniaczan膮 i mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Dno tortownicy (艣rednica 23-24 cm) wyk艂adamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej mas臋 serow膮. Wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na oko艂o 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a nast臋pnie wk艂adamy do lod贸wki.


Polewa: Gorzk膮 czekolad臋 topimy razem z mas艂em w k膮pieli wodnej.
Zimny sernik polewamy gotow膮 polew膮.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. WOW wygl膮da przepysznie ;)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Z ch臋ci膮 spr贸bowa艂abym jak smakuje :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Rzeczywi艣cie skrad艂 moje serce :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Cudowny! <3 Kubki smakowe pracuj膮 od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Czekolada i m臋ta - duet idealny :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Musz臋 go spr贸bowa膰! Bardzo lubi臋 dodatek mi臋ty w deserach... no i bardzo lubi臋 takie smakowe serniki. Wymy艣li艂a艣 super przepis:)) Kradn臋 pomys艂;)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Nie czuj臋 do niego mi臋ty :P

    OdpowiedzUsu艅
  8. Kochamy serniki ale mi臋ta w s艂odko艣ciach zdecydowanie nie dla nas :D

    OdpowiedzUsu艅
  9. Zjad艂abym taki, ale bez mi臋towych pastylek. Wygl膮da pysznie :))

    OdpowiedzUsu艅
  10. Nie jestem zwolenniczk膮 po艂膮czenia mi臋ty i czekolady, ale tego sernika bym z przyjemno艣ci膮 spr贸bowa艂a:)
    pozdrawiam serdecznie z nad fili偶anki kawy:)

    OdpowiedzUsu艅
  11. Niestety nie lubi臋 mi臋towych s艂odyczy, cho膰 sam sernik fajnie si臋 prezentuje

    OdpowiedzUsu艅
  12. ch臋tnie bym spr贸bowa艂a, ciekawe jak smakuje... :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny tylko trzeba lubi膰 po艂膮czenie mi臋ty i czekolady ;)

      Usu艅
  13. Jakie pastylki pudrowe czy mi臋towe w czekoladzie?

    OdpowiedzUsu艅
  14. wygl膮da smacznie ;) ale przy moim gu艣cie jedzeniowym musia艂abym usun膮膰 mi臋t臋 i sernik i by艂oby idealnie :D my艣l臋, 偶e mojej mamie bardzo by smakowa艂 : )

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny