poniedziałek, stycznia 29, 2018

CYTRYNÓWKA Z POMARAŃCZAMI

Nalewka cytrynowa robi furorę nie tylko w moim domu... wszyscy dookoła - rodzina, znajomi i przyjaciele, po spróbowaniu jej, rozpoczęli produkcję w swoich domach 😉 Gdy idziemy w odwiedziny do kogoś lub jedziemy do domu rodzinnego, np. na święta, to już wiemy, że bez cytrynówki nie mamy co się pokazywać. A na blogu jest to nadal najpopularniejszy wpis ze wszystkich! 
Tak więc, razem z moim mężem postanowiliśmy poeksperymentować i lekko urozmaicić smak cytrynówki, dodając do niej pomarańcze  🍊🍊🍊 Kwaśny smak oraz goryczka pochodząca od cytryn przełamuje się z lekką nutą słodyczy pochodzącą od pomarańczy. Dodatek pomarańczy w żadnej sposób nie psuje smaku tej nalewki, a wręcz przeciwnie, nadaje jej dodatkowego aromatu, który przykrywa moc spirytusu. Nalewka zyskuje też mocniejszy kolor.
Polecam spróbować obie wersje, bo są do siebie bardzo podobne i wybrać swoją. Ja wybieram tę z pomarańczami, bo wydaje mi się mniej wytrawna i z tego powodu bardziej kobieca 😉  


Składniki:
  • 1 kg cytryn
  • 1 kg pomarańczy
  • 500 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody

Wykonanie:

Cytryny oraz pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie, wyciągamy owoce ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 60 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem. Na końcu przelewamy przez sitko i rozlewamy do butelek. Najlepsza jest schłodzona, po 2-4 tyg.









4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger