poniedziałek, stycznia 22, 2018

BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU

Przepis pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków owsianych, podane z czerwoną kapustą zapiekaną z porem i pomidorami. Doskonały i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników dań rybnych. Danie należy do dietetycznych, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Aby kotleciki były mniej kaloryczne można je również upiec w piekarniku. Danie to idealnie pasują do lunchboxu, a same kotlety z łososia można wsadzić w bułkę z dodatkiem sałaty oraz innych warzyw i wziąć ze sobą na wynos. 
Trzeba jednak pamiętać, aby podczas kupowana łososia wybierać zawsze te dziko żyjące, a nie z hodowli. Łososie hodowlane są uboższe w składniki odżywcze, a oprócz tego zawierają szkodliwe toksyny. Mają także inny, bardziej intensywny kolor w porównaniu z tymi dziko żyjącymi, a to za sprawą barwnika, który dodawany jest do pasz. Najlepsze łososie są z Alaski, łowione w wodach Pacyfiku. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać miejsce połowu.



Składniki:
  • ok. 300 g łososia dzikiego
  • duża garść szpinaku świeżego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Łososia umyjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry i grubo siekamy. Szpinak myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. W misce łączymy rozbełtane jajka z płatkami owsianymi, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym szpinakiem oraz łososiem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie, formujemy z masy burgery i smażymy na patelni, po 5 min. z każdej strony. 

W między czasie przygotowujemy kapustę. 
Myjemy kapustę, pora oraz pomidory. Kapustę czerwoną oraz pora siekamy, a pomidora kroimy w dużą kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą z oliwek i przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-30 min. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz octem jabłkowym.
Usmażone burgery podajemy z pieczoną czerwoną kapustą.




  


   

  
  

18 komentarzy:

  1. Oj pycha! Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyszne, na pewno wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby ktoś mi to tak jeszcze podał..:D Super wyglądają te kotletki, a kapustę z czerwonej kapusty kocham!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami mam takie marzenie, żeby mi ktoś zrobił taki obiad i podał ;)

      Usuń
  4. MIAŁA BYĆ SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY.,. a wyszło mi masło maślane:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają na takie fajne delikatne i soczyste:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo są i delikatne i soczyste - polecam !

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger