wtorek, sierpnia 08, 2017

RYŻ ZAPIEKANY Z BRZOSKWINIAMI I MANNĄ KOKOSOWĄ

Któż nie lubi ryżu zapiekanego z jabłkami? Dla mnie to smak dzieciństwa 😉 Ale dziś postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobiłam ryż zapiekany w całkiem innej wersji... z brzoskwiniami i manną kokosową Basia Basia (ze sklepu Stragan Zdrowia).
Manna kokosowa, pomimo nazwy nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszą manną. Jest to 100% miąższ z kokosa, bez emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Doskonały dodatek do pieczywa, owsianek, naleśników, owoców czy koktajli. W temperaturze pokojowej ma postać stałą i w pierwszym momencie przypomina olej kokosowy, ale po spróbowaniu dosłownie rozpływa się w ustach i czuć intensywny smak kokosa z nutą słodyczy. To jest naprawę pyszne - prawdziwy smak kokosa! Delikatnie podgrzana topnieje i wtedy najlepiej jest smarować, zanurzać i podjadać 😉 Uwielbiam wszystko co kokosowe, ale manna kokosowa to całkiem inne doznanie smakowe, nie da się tego opisać, trzeba to spróbować!
Wracając do ryżu, wyszedł naprawdę dobry. Smak ryżu idealnie komponuje się z brzoskwiniami oraz nutą kokosową. Propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek.


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki manny kokosowej Basia Basia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • masło do smarowania formy
Wykonanie:

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka i zalewamy wodą oraz mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy do ostudzenia.
Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę, a następnie kroimy w kostkę. Do ostudzonego ryżu dodajemy miód, mannę kokosową, sok z cytryny oraz jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu wrzucamy kawałki brzoskwiń i delikatnie mieszamy.
Kokilki lub naczynie do zapiekania smarujemy masłem i napełniamy masą ryżową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.










14 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekany ryż :) Pyszności zrobiłaś Madziu, wielkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Manna kokosowa to coś nowego. Nie słyszałam. Na pewno jest wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńko to mało powiedziane! Teraz mam smaka na ryż :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Już samo w obie taki ryż z owocami jest pyszny a co dopiero z tą manną kokosową! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. brzoskwinia i kokos- bardzo fajne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł jest świetny Ale sprobowalabym czymś zastąpić manne bo jej nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta manna kokosowa nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszą manną - nazwa może mylić - to po prostu 100% miąższu z kokosa i jest naprawdę wspaniała :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger