wtorek, sierpnia 22, 2017

PULPECIKI Z MAKARONEM W SOSIE BAZYLIOWYM

Kolejny przepis na moim blogu z mini pulpecikami z mięsa indyczego, pieczonymi w piekarniku i podanymi z makaronem spaghetti. Zakochaliśmy się w tych małych puplecikach z piekarnika ❤ Pierwszy raz robiłam je pod koniec czerwca, z mięsa wołowego w wersji słodko-kwaśniej, kolejna odsłona to z sosem kurkowym oraz makaronem spaghetti. Tym razem postanowiłam powtórzyć to danie zmieniając jedynie sos kurkowy na sos bazyliowy. I to był strzał w dziesiątkę! Sos wyszedł aromatyczny i mocno bazyliowy, a całe danie nabrało wyjątkowego smaku. Nie mogliśmy się nim najeść takie było pyszne 😋 


Składniki:

Pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka bulionu
  • pieprz, sól
Sos bazyliowy:
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • makaron spaghetti
  • odrobina oleju
  • sól
Wykonanie:

Pulpeciki:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 min.

Sos bazyliowy:
Listki bazylii myjemy, lekko rozrywamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Następnie dodajemy pesto bazyliowe oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 min. i zestawiamy z ognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu i trzymamy, aż lekko zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.

Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem bazyliowym.








18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł:) Podoba mi się to bardzo w gotowaniu, że wystarczy jakaś zmiana i mamy zupełnie inny obiad, inne danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też za to kocham gotowanie :)

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny pomysł Madziu :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z bajki "Zakochany kundel" :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam bazylię, więc myślę, że ten przepis byłby dla mnie idealny :) obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to danie wygląda pysznie, uwielbiam makarony, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie, moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mięsko z indyka jest bardzo smaczne i delikatne :) Pulpeciki na pewno są pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger