poniedziałek, lipca 24, 2017

PULPECIKI Z SOSEM KURKOWYM I MAKARONEM

Mój niedzielny obiad...mini pulpeciki z mięsa indyczego, pieczone w piekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Obiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉
Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki.


Składniki:

Pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka bulionu
  • pieprz, sól
Sos kurkowy:
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżka masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • makaron spaghetti
  • odrobina oleju
  • sól
Wykonanie:

Pulpeciki:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 min.

Sos kurkowy:
Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy kurki. Kurki smażymy, aż woda wyparuje z grzybów, przez około 5-10 minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem kurkowym. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki.


  






22 komentarze:

  1. Wyczuwam że to mojs inspiracja na dzisiejszy obiad *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny obiadek :) Na takie danie to ja mam ochotę i mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite danie. U mnie też kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie, szczególnie kusi mnie sos kurkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pulpeciki - zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpeciki w takim doborowym towarzystwie wyglądają niezwykle smakowicie. To musiał być wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no i miałam rację, zrobiłam coś identycznego tylko z grzybkami które dzisiaj zebrałam w lesie *_* mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzeba kupić kurki, bo mnóstwo inspiracji widzimy z nimi na blogach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. teraz sezon na kurki to trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, trzeba się nimi nacieszyć :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger